Hvad er årsagerne til hælsporer og planta fasciitis

Den hyppigste årsag til problemet er, at fodens fjedrende system er for ufleksibelt, d.v.s at senesystemet populært sagt er ”kalket-til”, hvorved der ved en meget lille overbelastning, kan dannes en smertegivende belægning omkring fodens langsgående sener ved hælen.

Fodens langsgående sener er fastgjort på hælbenet, og senerne strækkes ved belastning af foden.

Er senerne for usmidige/uelastiske, kan der ved overbelastning komme et så stort træk i det væv, som fastgør senerne til hælbenet, at vævet beskadiges. Beskadigelserne kan udvikle en ”betændelses-tilstand” som giver de voldsomme hælsmerter, som mange oplever.


Vedvarende små beskadigelser af seneenderne ved hælbenet kan over tid udvikle sig til en kalkaflejring på hælbenet. Det er denne kalkaflejring, der medicinsk kaldes en hælspore. På et tidspunkt kan en større overbelastning ligeledes udvikle en ”betændelses-tilstand” i seneenderne og give de voldsomme smerter.


Hælsmerterne kan også opstå ved sport, hvor en ekstrem overbelastning af seneenderne ved hælbenet også kan udvikle samme ”betændelses-tilstand”.

 

De fleste oplever naturligvis smerten direkte under hælen, der hvor seneenderne er fastgjort til hælbenet, men smertebilledet er meget forskelligt. Således kan smerterne gå ind under foden og forplante sig langs fodens sider.

Smerterne kan også forplante sig op i området ved akillessenen, ligesom smerten kan gå op i mellemfoden.

For alle hælproblemerne gælder, at hælen skal beskyttes, energitilførslen og hermed blodomløbet til hælen og senerne skal øges, og især ved den usmidige fod skal senesystemet smidiggøres igennem øget bevægelse.

Tilbage